Vastuullisuus ja kestävä muoti

Mitä ekologisuus ja kestävä tuotanto tarkoittavat Minna Suurosella?

Kestävä muoti. Ekologinen muoti. Vastuullinen muoti. Eettinen muoti. Kaikki nuo termit kuvaavat omalta kantiltaan sitä samaa ydintä, joka on meille Minna Suurosella sydämen asia. Haluamme toimia vastuullisesti sekä luontoa että ihmisiä kohtaan. Siispä haluamme valmistaa vaatteita, jotka eivät turhaan rasita ympäristöä ja joiden valmistamisessa on huomioitu myös reiluus ihmisiä kohtaan. Ja meille on myös tärkeää, että sinä nautit olostasi näissä vaatteissa.

Tässä pähkinänkuoressa asioita, joita teemme, koska haluamme toimia vastuullisesti:

 • Valmistamme kaikki tuotteemme itse Suomessa, Kuopion Kurkimäessä. Kaikille tuotteillemme on myönnetty myös Avainlippu-merkki.
 • Kaikki ompeluverstaamme käyttämä sähkö tuotetaan ekologisesti omilla aurinkopaneeleilla, paitsi silloin kun paneelit ovat lumen peitossa.
 • Minna suunnittelee vaatteet sellaisiksi, että ne ovat malleiltaan ajattomia ja siten niitä voi käyttää niin kauan kuin materiaalit kestävät. Kannatamme hidasta muotia (slow fashion).
 • Hattujen puuvillavuori, hameiden resorikankaat ja merinovilla neulotaan Suomessa. Ostaisimme myös muut kankaat Suomesta, jos pellavaa tai paksumpaa villakangasta tehtäisiin täällä. Pidämme tilannetta silmällä. Joka tapauksessa melkein kaikki kankaat ovat kuitenkin vähintään eurooppalaisia.
 • Minna on käynyt Liettuassa tehtaalla, josta ostamme pellavan vaatteita varten, ja varmistanut että siellä tuotanto on eettistä. 
 • Kangasta tilataan kerralla mahdollisimman isot, tarvettamme vastaavat määrät, jotta ei turhaan rasiteta ympäristöä tiheään toistuvilla kuljetuksilla.
 • Postitamme verkkokaupan tilaukset kestävissä paperipusseissa tai kirjekuorissa, koska pehmeät vaatteet eivät tarvitse paksua pahvilaatikkoa tai kuplamuovia suojakseen.
 • Valmistamme vaatteita ainoastaan luonnonmateriaaleista, jotka ovat 100 % biohajoavia. (Aiemmin valmistimme fleece-hattuja, mutta emme enää, koska olemme tietoisia mikromuovin haitoista. Kuitenkin jo valmistetut hatut on ekologisempaa ottaa käyttöön kuin heittää roskiin – siksi fleecehattuja on vielä meillä loppuunmyynnissä.)
 • Tarjoamme huoltopalvelua meiltä ostetuille vaatteille. Voimme esimerkiksi paikata reikiä, tai vahvistaa kuluneita kohtia.
 • Voimme myös muokata asiakkaan ostamaa vaatetta sopivammaksi (esim. hihojen tai lahkeiden lyhennys), jotta vaate on varmasti hyvin istuva ja tulee pidettyä. Mikään vaate joka ostetaan ja jätetään käyttämättä, ei ole ekologinen.
 • Teemme (ja ideoimme koko ajan lisää) tuotteita jämäkangaspaloista, jotka jäisivät muutoin vaatteiden leikkauksen jälkeen käyttämättä. Jämäpaloista teemme esim. Rastarenksuja ja Raituli-kaulakorua.
 • Emme kuormita kaatopaikkoja kangasjätteellä. Teollisuusjätettä eli leikkuuhukkapaloja tulee todella vähän. Sen mitä tulee, olemme lahjoittaneet käsityöharrastajien, seurakunnan, koulujen ja päiväkotien käyttöön.
 • Jos jokin vaate on pitkään myymättä, muokkaamme sitä kiinnostavammaksi, esimerkiksi niin että Minna maalaa siihen käsin uniikin maalauksen. Yksikään tuote ei mene meillä roskiin.
 • Teemme vaatteita myös tilauksesta (esim. juhlamekkoja, hääpukuja, tai ihan vaikka ihan vain arkeen omaksi iloksi), koska silloin asiakas saa juuri sellaisen vaatteen mistä hän on unelmoinut, ja vaatteesta tulee pidetty luottovaate (joka lisää huomattavasti vaatteen ekologisuutta).
 • Juhlavaatteita (esim. hääpukua) tehdessä huomioimme aina vaatteen monikäyttöisyyden – pyrimme aina siihen, että vaatetta voi käyttää monta kertaa, eikä se ole vain kertakäyttöinen. Hääpukujen kanssa tämä onnistuu esimerkiksi niin, että puku on kolmiosainen, eikä välttämättä valkea. Näin sekä hametta että yläosaa voi myöhemmin käyttää ilman vannehametta ja muihin vaatteisiin yhdistelemällä.

Valmistamme kaikki tuotteemme itse Suomessa, Kuopion Kurkimäessä. Kaikille tuotteillemme on myönnetty myös Avainlippu-merkki.

Kaikki ompeluverstaamme käyttämä sähkö tuotetaan ekologisesti omilla aurinkopaneeleilla, paitsi silloin kun paneelit ovat lumen peitossa.

Minna suunnittelee vaatteet sellaisiksi, että ne ovat malleiltaan ajattomia ja siten niitä voi käyttää niin kauan kuin materiaalit kestävät. Kannatamme hidasta muotia (slow fashion).

Hattujen puuvillavuori, hameiden resorikankaat ja merinovilla neulotaan Suomessa. Ostaisimme myös muut kankaat Suomesta, jos pellavaa tai paksumpaa villakangasta tehtäisiin täällä. Pidämme tilannetta silmällä. Joka tapauksessa melkein kaikki kankaat ovat kuitenkin vähintään eurooppalaisia.

Minna on käynyt esim. Liettuassa tehtaalla, josta ostamme pellavan vaatteita varten, ja varmistanut että siellä tuotanto on eettistä. 

Kangasta tilataan kerralla mahdollisimman isot, tarvettamme vastaavat määrät, jotta ei turhaan rasiteta ympäristöä tiheään toistuvilla kuljetuksilla.

Postitamme verkkokaupan tilaukset kestävissä paperipusseissa tai kirjekuorissa, koska pehmeät vaatteet eivät tarvitse paksua pahvilaatikkoa tai kuplamuovia suojakseen.

Valmistamme vaatteita ainoastaan luonnonmateriaaleista, jotka ovat 100 % biohajoavia. Tällä hetkellä käytössä olevat materiaalit ovat pellava, merinovilla, villa, rami ja puuvilla.

(Aiemmin valmistimme fleece-hattuja, mutta emme enää, koska olemme tietoisia mikromuovin haitoista. Kuitenkin jo valmistetut hatut on ekologisempaa ottaa käyttöön kuin heittää roskiin – siksi fleecehattuja on vielä meillä loppuunmyynnissä.)

Tarjoamme huoltopalvelua meiltä ostetuille vaatteille. Voimme esimerkiksi paikata reikiä, tai vahvistaa kuluneita kohtia.

Voimme myös muokata asiakkaan ostamaa vaatetta sopivammaksi (esim. hihojen tai lahkeiden lyhennys), jotta vaate on varmasti hyvin istuva ja tulee pidettyä. Mikään vaate joka ostetaan ja jätetään käyttämättä, ei ole ekologinen.

Teemme (ja ideoimme koko ajan lisää) tuotteita jämäkangaspaloista, jotka jäisivät muutoin vaatteiden leikkauksen jälkeen käyttämättä. Jämäpaloista teemme esim. Rastarenksuja ja Raituli-kaulakorua.

Emme kuormita kaatopaikkoja kangasjätteellä. Teollisuusjätettä eli leikkuuhukkapaloja tulee todella vähän. Sen mitä tulee, olemme lahjoittaneet käsityöharrastajien, seurakunnan, koulujen ja päiväkotien käyttöön.

Jos jokin vaate on pitkään myymättä, muokkaamme sitä kiinnostavammaksi, esimerkiksi niin että Minna maalaa siihen käsin uniikin maalauksen. Yksikään tuote ei mene meillä roskiin.

Teemme vaatteita myös tilauksesta (esim. juhlamekkoja, hääpukuja, tai ihan vaikka ihan vain arkeen omaksi iloksi), koska silloin asiakas saa juuri sellaisen vaatteen mistä hän on unelmoinut, ja vaatteesta tulee pidetty luottovaate (joka lisää huomattavasti vaatteen ekologisuutta).

Juhlavaatteita (esim. hääpukua) tehdessä huomioimme aina vaatteen monikäyttöisyyden – pyrimme aina siihen, että vaatetta voi käyttää monta kertaa, eikä se ole vain kertakäyttöinen. Hääpukujen kanssa tämä onnistuu esimerkiksi niin, että puku on kolmiosainen, eikä välttämättä valkea. Näin sekä hametta että yläosaa voi myöhemmin käyttää ilman vannehametta ja muihin vaatteisiin yhdistelemällä.

Tutustu kestävästi valmistettujen vaatteiden ja asusteiden valikoimaamme