Kankaisen kasvomaskin käyttöohjeet – miten kasvomaskia käytetään oikein? Ja kannattaako maskia käyttää?

Päivitys 31.8.2020: THL antoi suosituksen kasvomaskien käytöstä 13.8.2020. Tällä hetkellä THL:n sivulla sanotaan: ”Kasvomaskin asianmukainen käyttö voi vähentää tartuntoja estämällä pisaroiden leviämistä ympäristöön.”

Näinä aikoina moni varmasti pohtii, että pitäisikö kasvomaskeja käyttää. Kenties sinäkin olet sitä miettinyt? Virallista suositustakin kun vielä odotellaan tämän kirjoittamisen hetkellä (elokuun alku) – näyttää kuitenkin vahvasti siltä, että se suositus on tulossa.

Eroon koronasta -työryhmä on todennut analyysinsa perusteella: “Kasvosuojukset testauksen ja muiden varotoimenpiteiden kanssa ovat halpa ja tehokas keino torjua epidemiaa, jottei yhteiskuntaa tarvitsisi taas sulkea”.

Myös THL:n sivuilla joka tapauksessa jo nyt sanotaan, että “Kasvomaskia voi halutessaan käyttää toisten ihmisten suojaamiseksi tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista.” Ja näitä tilanteitahan voi syntyä esim. joukkoliikenteessä.

“Kasvosuojukset testauksen ja muiden varotoimenpiteiden kanssa ovat halpa ja tehokas keino torjua epidemiaa, jottei yhteiskuntaa tarvitsisi taas sulkea”

Eroon koronasta -työryhmä

Kankainen kasvomaski ei ole lain määrittelemä henkilösuojain, eikä sillä ole lääkinnällisen laitteen CE-merkintää. Kuitenkin kankainen kasvomaski on parempi suoja, kuin ei suojaa ollenkaan. Onhan yskimisenkin suhteen parempi yskiä nenäliinaan tai hihaan, kuin suoraan ilmaan tai käsiin.

Ensisijaisesti kankaasta valmistettuja suojamaskeja käytetään, jotta voimme suojata ympärillämme olevia muita ihmisiä, sillä kankainenkin kasvomaski estää jonkin verran yskiessä ja puhuessa syntyvien pisaroiden leviämistä ympäristöön. Näin ollen, mitä useampi ihminen käyttäisi maskia, sitä useammalla ihmisellä olisi parempi suoja.

Minna Suurosen ompelija Vuokko ompelee kankaista kasvomaskia
Ompelijamme Vuokko ompelee tässä kuvassa raidallista, kuminauhalenkein varustettua puuvillamaskia.

Joissain tutkimuksissa on todettu myös kangasmaskin suojaavan jonkin verran kantajaansakin. Ei pidä kuitenkaan luulla, että kangasmaski estäisi koronan tarttumista kokonaan. Yhä on tärkeä muistaa, että maskin käyttö on vain yksi osa niitä torjuntatoimia mitä meidän tulisi tehdä – ensisijaisia torjuntatoimia ovat edelleen käsienpesu, turvavälit ja hyvä yskimishygienia. Maskin käyttö on yksi lisätyökalu näiden joukossa. Ja miksipä emme käyttäisi tällaista lisätyökalua, jos sillä on pienikin mahdollisuus auttaa meitä selviämään tästä pandemiasta paremmin?

Tietysti jokaista työkalua täytyy osata käyttää oikein, että siitä on enemmän hyötyä kuin haittaa. Siispä seuraavaksi käydään läpi että miten sitä kasvomaskia oikein käytetään turvallisesti.

Kasvomaskin käyttöohjeet

Alussa saattaa tuntua siltä, että on paljon opeteltavia asioita, ja niinhän varmasti onkin meille, ketkä emme ole tottuneet rutiinisti maskeja käyttämään. Lohdullista tässä kuitenkin on se, että kun alussa maltamme opetella käyttämään maskia huolellisesti, pian alamme muistaa tarvittavat toimintatavat ihan automaattisesti, jolloin maskinkäyttö tuntuu jo paljon helpommalta.

Maskin käytössä on neljä vaihetta, joissa jokaisessa on hyvä olla tarkkana ja tietoinen parhaista käytännöistä. Muistettavia asioita kankaisen kasvomaskin turvallisessa käytössä ovat:

 1. Oikeaoppinen maskin pukeminen
 2. Oikeaoppinen maskin pitäminen
 3. Oikeaoppinen maskin riisuminen
 4. Oikeaoppinen maskin pesu

Katsotaanpa tarkemmin näitä neljää vaihetta. Jokaisessa vaiheessa on tärkeää olla huolellinen, niin vältät turhaa kontaktia mahdollisiin viruksiin, ja suojaat kanssaihmisesi varmemmin.

Vaihe 1: Oikeaoppinen maskin pukeminen

 • Pese kädet ennen kuin puet maskin.
 • Pue yllesi vain puhdas maski (ei ikinä käytettyä/pesemätöntä).
 • Asettele maski niin että se istuu mahdollisimman tiiviisti. Ilmanhan on tarkoitus kulkea maskin läpi, eikä vuotaa maskin reunojen ja kasvojen välistä.
Kasvomaskin istuvuus sivulta päin - Minna seisoo metsän keskellä, päällään pöllökuvioinen kankainen kasvomaski
Kasvomaskin mahdollisimman tiivis istuvuus on erittäin tärkeää maskin hyödyllisyyden kannalta.

Vaihe 2: Oikeaoppinen maskin pitäminen

 • Älä koskettele maskia sen jälkeen kun se on puettu.
 • Älä koskettele muutenkaan kasvojasi.
 • Jos kuitenkin joudut koskettamaan maskia käytön aikana, pese heti kädet.
 • Älä poista maskia ja sitten pue heti uudelleen (esim. laskemalla se kaulalle tai nostamalla otsalle).
 • Yllämainittu tarkoittaa ettet voi syödä tai juoda niin kauan kuin pidät maskia.
 • Älä käännä maskia toisinpäin kesken sen pitämisen.

Vaihe 3: Oikeaoppinen maskin riisuminen

 • Ota kiinni vain maskin kiinnitysnauhoista ja vältä koskettamasta muutoin maskiin.
 • Laita käytetty kangasmaski samantien suljettavaan tiiviiseen muovipussiin, tai suoraan pesukoneeseen.
 • Pese kädet maskin riisumisen jälkeen.

Vaihe 4: Oikeaoppinen maskin pesu

 • Pese 60 asteessa ja käytä aina pesuainetta, koska pesuaine pilkkoo koronavirusta toimintakyvyttömäksi (pelkkä kuuma vesi ei välttämättä sitä tee).
 • Voit pesukoneen sijaan myös pestä maskin keittämällä sitä esim. kattilassa väljässä vedessä, johon on lisätty saippuaa/pesuainetta. Keitä vähintään 5 minuuttia.

Muita huomioon otettavia asioita kasvomaskin käytössä:

 • Maskin käyttö ei sovi kaikille. Älä siis pakota toista käyttämään maskia. Jos ihmisellä on keuhkosairauksia, sydän- ja verisuonisairauksia, tai jotain muuta, joka tekee hengittämisen vaivalloiseksi, voi maskin käyttö olla mahdotonta ja tehdä hengityksestä liian hankalaa. Myöskään pienten lasten ei ole turvallista käyttää maskia, koska se voi aiheuttaa tukehtumisvaaran.
 • Muista edelleen myös muut koronalta suojautumisen toimenpiteet, joita maskin käyttö ei korvaa:
  • huolellinen ja usein tapahtuva käsienpesu
  • etäisyyden pitäminen ja turhien kontaktien välttäminen
  • hyvä yskimishygienia

Toivottavasti tästä on apua sinulle, kun mietit miten maskia oikein pitäisi käyttää. Pidetään huolta toisistamme!

Ohjeita kirjoittaessa on otettu huomioon THL:n kasvomaskisuositus ja sen yhteydessä annetut ohjeet. (Linkki avautuu uudessa välilehdessä.)

Täältä voit tutustua meidän kasvomaskivalikoimaamme.

4 ajatusta aiheesta “Kankaisen kasvomaskin käyttöohjeet – miten kasvomaskia käytetään oikein? Ja kannattaako maskia käyttää?”

 1. Kyllä on seikkaperäinen selostus kasvomaskin käytöstä.
  Itse käytän suu-nenäsuojanimitystä, koska kasvomaskihan on kasvot peittävä. Olen nähnyt apteekeissa farmaseuteilla.

  Voisi kirjoittaa Sinulle isolla alkukirjaimella. Lukijan ja asiakkaan arvostus ja huomiointi.

  Kasvomaskien hintasivulla on hintavirhe, koska tumma raitamaski on 20 euroa, vai onko?

  1. Hienoa, että artikkelista oli iloa sinulle. Ja olet oikeassa että tuota suu-nenäsuoja (tai suu-nenäsuojus) termiä käytetään kasvomaskeista myös. Kasvomaski tai kangasmaski nimitys on kuitenkin myös todella yleisesti käytössä juuri tällaisista maskeista/suojuksista.

   Maskien hinnoista – siinä ei itseasiassa ole hintavirhettä, vaan kyseisiä kasvomaskeja saa ostettua 5 kpl hintaan 20 eur. Tämä on mainittu parissa kohtaa, mutta ilmeisesti ei tarpeeksi selvästi. Lisäsin nyt tuon kappalemääräinfon tuotteen otsikkoon, toivottavasti se on siitä selkeästi havaittavissa jatkossa. Kiitos paljon palautteesta!

 2. Kiitos hintatarkennuksesta ja vastakommentista.

  Kuminauhalliset ovat helppoja ja nopeita pukea suu-nenäsuojaksi.

  1. Kiitos sinulle palautteesta! Mukava kuulla, että olet kokenut kuminauhalliset helpoiksi käyttää.

Kommentointi on suljettu.